Domaća kuhinja na tradicionalan pirotski način

Turistički kompleks Nišavska dolina u Pirotu je carstvo odlične hrane, pripremljene od svežih namirnica iz lokalne proizvodnje, koja odlično prija uz domaća pića – rakiju i vina. Ovde su posetiocima na raspolaganju bar, restoran sa kaminom sa oko 200 mesta, kafana sa 60 mesta u kojoj se poslužuje doručak, mnoštvo etnografskih detalja i par izuzetnih originalnih pirotskih ćilima, vinsko-rakijski podrum, pečenjara, sušara za dimljeno meso, plevnja za roštilj i svinjokolj, radionica starih zanata, kao što su pirotska grnčarija ili tkanje čuvenih pirotskih ćilima…. U planu je izgradnja hotela i otvorenim bazenom i spa centrom….

Smeštaj u predivnom ambijentu kompleksa

Ovaj novi turistički kompleks u Pirotu se prostire na desetak hektara i obuhvata kamenom popločan prilaz i centralni deo, kao i lepo uređen most preko reke, koji potpuno oslikava naziv objekta. Trenutno turistički kompleks “Nišavska dolina” u Pirotu ima oko 30 udobnih ležaja u luksuzno opremljenim i lepo uređenim kućama originalne srpske arhitekture – belih fasada, kamena, masivnih drvenih greda i kovanog gvožđa. Kuće su okružene travnjakom i cvećem i čine ih po dva prostrana apartmana, koji su veoma pogodni za boravak porodica, turista ili poslovnih gostiju. Svaki apartman kompleksa Nišavska dolina ima prostrani dnevni boravak, 2-3 ležaja sa prijatnom antialergijskom posteljinom, parket podne obloge i tepih staze, LCD TV-om, udobna kupatila sa tuš kabinom, terasu sa pogledom na centralni deo – trg- i restoran turističkog naselja. Jedinstveni turistički kompleks “Nišavska dolina” svojim sadržajima i konceptom sasvim opravdava status istorijske celine i posetiocima pruža prijatan boravak uz raznovrsne autentične doživljaje dobro očuvanog nasleđa i odličnu uslugu.

Aktivnosti

Tokom boravka u turističkom kompleksu Nišavska dolina u Pirotu su posetiocima na raspolaganju raznovrsne aktivnosti i sadržaji – poseta Muzeja Ponišavlja, umetničke radionice za tkanje tepiha, negovanje i očuvanje starih i umetničkih zanata Grlica, upoznavanje proizvodnje pirotskog kačkavanja i peglane kobasice, radionice pirotske grnčarije, manastir Svetog Đorđa u selu Temska, reka Temštica, manastir Sveti Jovan Bogoslov u selu Poganovo, manastir Sukovo, Zavojsko jezero, klisura reke Jerme, “kameno selo” Gostuša, splavarenje Nišavom, pešačenje dobro obeleženim stazama i šumama Stare planine, kulinarske radionice – pripreme pita, ajvara i specijaliteta sa sirom, staroplaninskom jagnjetinom i lekovitim biljem, priprema slatka i prirodnih sokova od raznovrsnog voća i cveća, sakupljanje lekovitog bilja i čajeva….