O nama

Taman kada je Pirot postao Grad, kada je dobio počasnu nagradu Evropa Nostra za projekat zaštite kulturne baštine i postao član ove organizacije; kada je sve više turista u Pirotu u potrazi za autentičnim doživljajem tradicije, hranom i tradicionalnim zanatima; baš kada smo odlučili da ponudimo našim putnicima autentičan program koji spaja sve ove elemente; onda kada je Pirotu zaista bio potreban pristojan, elegantan, ali tradicionalan, prostor sa duhom „starog Pirota“, mesto za dobrom hranom i uslugom, mesto sa kojim će se ponositi i tamo rado dovoditi svoje porodice, prijatelje i goste našeg grada - otvorio se Etno kompleks „Nišavska dolina“.

Polako, ali sigurno Pirot počinje da dobija na značaju zbog vrlo bogate kulturno-istorijske baštine, pored brendova grada - ćilima, grnčarije, kulturno-istorijskih spomenika, pirotskog kačkavalja, svoju slavu su stekle i peglana kobasica, jagnje, a u okolini Pirota postale prepoznatljive - vurda u Babušnici, sušenica u Dimitrovgradu, u Beloj Palanci banica, belmuž u Svrljigu.... Svoju slavu doživeće još mnoga tradicionalna jela u restoranu ovog Etno kompleksa “Nišavska dolina”

Ovde možete probati najrazličitija domaća jela, punjene paprike, sarme u vinovom listu, jagnjetinu ispod sača i druga jela koja se i danas pripremaju u Pirotu na tradicionalan način. Nećemo vam otkrivati sadržaj menija, ali pored domaćih rakija, moguće je probati i najrazličitija vina. Osoblje je u svojim uniformama kako i dolikuje ovakvom mestu, a enterijer stvoren samo za uživanje. Drvo, kamen, kovano gvoždje, sve uradjeno sa ukusom. Kamin, ćilimi, grnčarija i poneka umetnička slika na zidovima oplemenjuju prostor i daju mu osećaj topline, gotovo da se osećate kao kod kuće. Pored restorana, u prizemlju postoji nešto nalik gradskoj kafanici i izuzetno prijatna atmosfera.

Smeštaj koji je gostima na usluzi nalazi se u sklopu kompleksa. Francuski ležaj, sa još jednim dopunskim krevetom, pristojno kupatilo i terasa deo su svakog apartmana. Naši gosti imaće potpun ugodjaj za polazak i povratak sa avantura, udoban smeštaj, dobru i kvalitetnu hranu, a izmedju ostalog ovo mesto se može pohvaliti izuzetno pristupačnim cenama. Dodjite i uverite se. Jednostavno morate doci i doživeti, jer je za dalje opisivanje prostora nemoguće pronaći reči koje bi opisale doživljaj kada ste kod nas.

Častite sebe i svoje prijatelje jednim opuštanjem u ovom novom Etno kompleksu koji se nalazi deset minuta vožnje od centra Pirota na putu ka selu Poljska Ržana. Pre samog dolaska i posete Etno kompleksa, vozač taksija mi je pričao o njegovim vojničkim danima na ovom mestu, koje je tada predstavljalo „skriveni magacin municije i vojne opreme“ u bunkerima. Tada su se trudili da mesto ostane neprimetno. I danas ga okružuje kanal sa vodom, ali lepo uredjen. Bunkera više nema, šiblje je posečeno, očišćeno i za samo devet meseci, pojavila se kao iz filma nova-stara mahala.

Možda spoljašnost objekata koji jesu ili samo podsećaju na balkansko - orijentalni stil i tradicionalnu arhitekturu, podseca na scene iz knjige i filma „Zona Zamfirova“. Istina je da se priča odvija u starom Nišu, pojedine scene su snimljene u kući Hristić - Muzeju grada Pirota, ali kao da je ponovo sve to oživelo u ovom kompleksu. Verovatno će se ovde proslaviti i mnoge Ivkove slave i mnoge Doke napiti mastike, a Pirot će se dugo ponositi ovim mestom.